Prosztata eredmény, PSA laboratóriumi vizsgálat


prosztata eredmény stagnáló prostatitis következményei

Rákász István Létrehozva: Rákász Istvánaz Urológiai Központ urológusa arról beszélt, milyen egyszerű és fontos vizsgálat a PSA-szint ellenőrzése, mi minden befolyásolja az eredményt, és milyen tünetek esetén szükséges az urológiai vizsgálat. A free és a total PSA eredmény is fontos A PSA egy prosztata által termelt fehérje, amelynek szintjét a férfiak életkora és más faktorok is befolyásolják.

prosztata eredmény acute prostatitis: diagnosis

Két típusát elemezhetik laborvizsgálattal, az ún. A PSA fehérjék ugyanis kötődhetnek egy másik fehérjéhez, de szabadon is lebeghetnek. A free PSA ezzel szemben csak a szabad fehérjék értékét mutatja.

Ugyanakkor a szakorvosok számára nagyon fontos a total és a free PSA értékek összehasonlítása is. A free PSA szintje nagy ingadozást mutathat, de általában a total PSA-hoz mérten magasabb free PSA alacsonyabb prosztatarák rizikót jelent, és fordítva is igaz az összefüggés.

Ennek során az orvos a végbélen keresztül megtapintja a prosztatát rektális digitális vizsgálat.

Mindazonáltal az adott eredmények még nem prosztata eredmény feltétlenül a daganat jelenlétét, hiszen más tényezők is befolyásolják a PSA-szintet. Milyen tényezők befolyásolják a PSA-szintet?

Milyen esetben javasolt a vizsgálat elvégzése?

A PSA szintjét befolyásolhatja többek közt a megnagyobbodott prosztata, a prosztata megnagyobbodás miatt rendelt gyógyszerek, az erős fizikai terhelés, az húgyúti fertőzéseka prosztata műtétek, a prosztata gyulladásos megbetegedései, és az prosztata bármilyen stimulációja is. Éppen ezért a PSA-szint meghatározásakor az időzítés is fontos lehet, legalább 6 hetet kell várni például prosztata- és hólyagműtét után, katéter bevezetés, prosztata biopszia és húgyúti fertőzések után.

Hogyan alkalmazzák a vizsgálatot?

A total PSA szintje az életkor előre haladtával is növekedhet, ezért például a 4,5 PSA-szint még normálisnak számíthat egy 65 éves férfinál, egy 45 évesnél viszont gyanút keltő prosztata eredmény, ami miatt további vizsgálatok lehetnek szükségesek.

Milyen vizsgálatok szükségesek még a prosztatarák diagnosztizálásához?

prosztata eredmény prosztata pecsét

Ha felmerül a rák gyanúja, szükség van biopsziára, illetve más biomarkerek ellenőrzésére is, a megerősítés vagy a kizárás végett. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy ritka esetekben prosztatadaganat esetén is alacsony marad a PSA-szint — mondja dr.

prosztata eredmény pathology prostate cancer johns hopkins

Rákász István, az Urológiai Központ urológusa. Forrás: Urológiai Központ prosztata eredmény.

prosztata eredmény rotokan a prosztatitishez