Vizeletvizsgálat otthon


Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész Rohanó világunkban hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy életünk egyik legértékesebb kincse a saját egészségünk. Sokszor tapasztalunk magunkon bizonyos tüneteket, amelyekkel nem foglalkozunk időben, vagy elhanyagoljuk már meglévő betegségünk rendszeres orvosi ellenőrzését. Halogatunk, arra hivatkozva, hogy nincs rá időnk.

Ilyen okai lehetnek a kevés vizeletnek

Ezt a problémát vizeletvizsgálat otthon kiküszöbölni a különböző típusú önellenőrző tesztek, melyek bár pontos diagnózissal nem szolgálhatnak, de felhívják figyelmünket arra, ha baj van, illetve segítenek a már kialakult betegségek folyamatos ellenőrzésében is. Szervezetünk működése többféle teszttel is könnyen, gyorsan ellenőrizhető.

Szinte már minden fontosabb szervünk állapotát tesztelhetjük, legyen szó a veséről, pajzsmirigyről vagy hasnyálmirigyről, illetve több olyan paraméter is mérhető házilag, amelynek változása valamely komoly vagy krónikus betegség velejárója lehet. Ilyen például a szervezet vércukor- koleszterin- triglicerid vagy húgysav-szintje, vagy a szervezetben jelenlévő vas mennyisége.

Vizeletvizsgálat otthon vizsgálható otthon a vizelet, amely több szervünk működéséről pl.

Steril edényzet csak mikrobiológiai vizsgálatokhoz szükséges. Amennyiben a vizsgálat időzíthető, menstruáció ideje alatt kerülni kell a vizelet mintavételt. Mintavétel általános kémiai és üledékvizsgálathoz, bakteriológiai tenyésztéshez A legcélszerűbb a reggeli, első vizeletből vett mintát vizsgálni, mivel ez általában koncentráltabb, mint a nappali vizelet.

Mindezek mellett ide tartozik vizeletvizsgálat otthon egyszerű vérnyomásmérés is, ami azért is fontos, mert a nem megfelelő vérnyomás számos baj okozója lehet. Ön tudta? A helytelen vérnyomásmérési mód megtévesztő adatokat szolgáltathat Önellenőrzés mérőkészülékkel A legtöbb ilyen teszt egy készülék, amely az ujjbegyből vett kapilláris vérből állapítja meg az adott paraméter számszerű értékét, és egy mellékelt táblázat alapján kiderülhet, hogy a kapott érték mennyire tér el vizeletvizsgálat otthon normálértéktől, és ezért szükség lehet-e orvosi vizsgálatra is.

androgének a prostatitis alatt

Maga a teszt elvégzése egyszerű: ujjbegyünket megszúrjuk a készülékhez tartozó ujjbegyszúróval, az első cseppet letöröljük, a másodikat felfogjuk egy speciális reagens anyaggal átitatott tesztcsíkkal, amelyet ezután a mérőkészülékbe helyezünk, végül pedig a készülék kijelzőjén megjelenik a kapott érték. Hirdetés Ilyen módon végezhető el otthon: a húgysavszint ellenőrzése, mely köszvényes betegek állapotának követését teheti könnyebbé, a vér koleszterin- és trigliceridszintjének meghatározása is, a vércukorszintmely cukorbetegek állapotának mindennapi ellenőrzését teszi lehetővé, a megfelelő készülék segítségével a véralvadási időt jellemző INR érték is meghatározható, amely a véralvadásgátló kezelésben részesülő betegek rendszeres ellenőrzését teheti gyorsabbá.

A mérőkészülékes ellenőrzés vizeletvizsgálat otthon, vizelet kalkulátor a készülék tartósan használható, és csak a szükséges tesztcsíkok azok, amelyekről rendszeresen gondoskodnunk kell.

Emellett gyors, a mért értékek számszerűek, így a mérés is pontosabb. Kazettás vizeletvizsgálat otthon Vannak olyan állapotok, melyek otthoni megállapítására vagy ellenőrzésére egyelőre csak egyszer használatos gyorstesztek léteznek.

Kazettás gyorstesztek

Ilyen például: a szervezet vashiányát megállapító teszt, mely a szervezetben található ferritin molekulák mennyisége alapján mér ezek kötik meg a vérben található vasata pajzsmirigy alulműködését ellenőrző teszt, amely a pajzsmirigy alulműködéséért felelős TSH hormon mennyiségi változását tudja kimutatni, a gyomor savtermelését befolyásoló Helicobacter pylori nevű baktérium jelenlétét kimutató gyorsteszt is, amely a baktérium ellen termelt ellenanyag vérben levő mennyiségét jelzi, a legismertebb a kazettás vizeletvizsgálat otthon közül a terhességi teszt.

Ezeknek a gyorsteszteknek az elvégzése nem bonyolult. A tesztet egy úgynevezett kazettán végezzük el, amely egy speciális reagenssel van átitatva.

Valószínűleg végeztél már terhességi tesztet fürdőszobád magányában, de talán nem tudod, milyen más egyszerű laborvizsgálatokra van még otthon lehetőséged. Cikkünkből kiderül, hogyan működnek ezek a patikában kapható tesztek.

A kazettán kis ablakok láthatók. Az egyikbe kell cseppentenünk az ujjbegyünkből nyert vércseppet, bizonyos esetekben a vizeletet.

  • Önellenőrző tesztek: otthoni segítség gyanú esetére
  • Húgyúti fertőzés teszt
  • A leggyakoribb vizeletvizsgálatok és amit róluk tudni érdemes Gyógyhírek szeptember 15, Kedves Szülők!

Ehhez a csomagban található lándzsával megszúrjuk ujjunkat, majd a szintén benne található kis pipettával felfogjuk, ezzel lehet a kazettára cseppenteni azt. A másik ablakban a teszt leírásában feltüntetett idő elteltével leolvasható az eredmény.

Tartalomjegyzék

A leolvasás szintén nem nehéz: az ablakban csíkokat találunk: az egyik csík az alapértéket jelzi, a másik a vizsgált molekula vérben található felső határát, amelyet ha elér a mintánk, akkor pozitív eredményt kapunk. Amennyiben a megadott idő elteltével semmi sem vizeletvizsgálat otthon a teszten, úgy a mérés sikertelen. A kazettás gyorstesztek valóban gyorsak, de a kapott eredmény mindössze tájékoztató jellegű.

Arra alkalmasak, hogy lássuk, tényleg van-e probléma, egyértelmű diagnózisra azonban nem használhatóak.

prosztatitával végzett hőmérsékletek

Amennyiben akármelyik teszt eredménye pozitív, fel kell keresnünk háziorvosunkat a pontos kivizsgálás és a további teendők végett. Székletminta vizsgálata otthon?

Mit jelentenek ezek a paraméterek, és hogyan értékeli az orvos?

Önellenőrző gyorstesztet nem csak vérmintából lehet végezni, hanem székletmintából is. Habár első hallásra bizarrnak tűnhet, aggodalomra semmi ok, hiszen a jelenleg forgalomban levő, székletmintát igénylő tesztek nagyobb része csak a minta házilag történő vételére alkalmas, maga a kiértékelés laboratóriumban történik.

jóindulatú daganat a tüdőben

Ez a paraméter azonban csak laboratóriumi körülmények között határozható meg pontosan és biztonságosan, így a mintát a készletben található címre kell továbbítani. Ugyanez a teendő a béldaganatok kiszűrésére alkalmas gyorsteszttel is: a minta levehető otthoni körülmények között, a vizsgálatot azonban egy laboratórium végzi el. Az egyetlen, teljes mértékben otthon elvégezhető teszt a széklet vértartalmát vizsgáló, kazettás típusú teszt.

Kapcsolódó cikkek

A székletben található vér számos bélbetegség jele lehet, így ha ilyesmire gyanakodunk, mindenképpen érdemes elvégezni egyet, és ha szükségesnek mutatkozik, orvoshoz fordulni. Mit lehet megtudni a vizeletből?

A vérhez hasonlóan a vizeletből is sok mindent megtudhatunk, hiszen nagyon sok anyag a vesén keresztül a vizelettel távozik a szervezetből, így a vizelet alapján kaphatunk egy képet saját általános állapotunkról is.

Vizeletvizsgálati gyorsteszttel észrevehető például, ha fennáll valamilyen húgyúti fertőzés, vagy ha a vese, esetleg a máj működése nem megfelelő.

Önellenőrzés mérőkészülékkel

Segítséget nyújthat az esetleges cukorbetegség felderítésében is, hiszen ilyen állapotban jellemző a vizelet emelkedett cukortartalma. A vizeletvizsgálat otthon gyorsteszt a szervezet általános állapotáról adhat egy relatív képet, viszont vannak specifikus gyorstesztek is, melyekhez vizeletminta szükséges. Ilyen vizeletvizsgálat otthon a vese megfelelő kiválasztását ellenőrző teszt, amely a vizelet mikroalbumin szintjét méri, a vizelet pH-ellenőrző vizeletvizsgálat otthon, a vizelet vértartalmát vizsgáló teszt, amely különösen fontos, hiszen ha a vizelet vért tartalmazminden esetben orvoshoz kell fordulni.

Az önellenőrzés — ide sorolhatóak vizeletvizsgálat otthon manuálisan elvégezhető önvizsgálatok — fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen minél hamarabb derítünk fényt szervezetünk valamilyen rendellenes állapotára, annál hamarabb orvosolhatóak a problémák, illetve megelőzhetőek a későbbi szövődmények.

Vizeletvizsgálat otthon? Csak a telefonunk kell hozzá!

Viszont azt is minden esetben szem előtt kell tartani, hogy ezek a tesztek csak egy viszonyítási alapot adnak, egy esetben sem helyettesítik az orvosi ellátást, így ha szükségesnek mutatkozik, minden esetben keressünk fel egy szakembert, aki segít meghatározni a további lépéseket. Forrás: WEBBeteg.

a prosztatitisből származó enuresis